Tηλ. Eπικοινωνίας : 6944331129 & 6974442281

ΟΓΚΟΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΟΥ

                                     ΟΓΚΟΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΟΥ


Ο όγκος καρωτιδικού σωματίου ονομάζεται επίσης παραγγαγλίωμα ή χημειοδέκτομα και απάσχολεί τους αγγειοχειρουργούς λόγω της στενής επαφής με το διχασμό της καρωτίδας αρτηρίας.

Ο όγκος καρωτιδικού σωματιδίου είναι σπάνιος όγκος, αγγειοβριθής, συνήθως αμφοτερόπλευρος και καλοήθης, σε στενή ανατομική σχέση με τα κρανιακά νεύρα, λειτουργικά ανενεργός όπου η σημασία του ανευρίσκεται στη δηθητική ή μεταστατική εξαλλαγή του. Όγκος οικογενής με εντόπιση σε ανθρώπους που ζούν σε υψόμετρο. Η καλοήθεια ή μη του όγκου κρίνεται απο την τοπική διηθηση των ιστών και των επιχωρίων λεμφαδένων καθώς επίσης και από εντοπίσεις στον πνέυμονα, στην κοιλιακή κοιλότητα και στα οστά.

Κλινική συμπτωματολογία :Χαρακτηριστικό στον όγκο καρωτιδικού σωματίου είναι : Bραχάδα φωνής, δυσκαταποσία, βλεφαρόπτωση, παράλυση  της γλώσσας, αύξηση της αρτηριακής πιέσης και ταχυαρρυθμία.

Διάγνωση : TRIPLEX της περιοχής του τραχήλου,  MRI αγγειογραφεία και DSA αγγειογραφία.

Θεραπεία : Χειρουργική αφαίρεση του όγκου, απο Αγγειοχειρουργό. Μετεγχειρητικά πρέπει να γίνεται συχνή παρακολούθηση του αρρώστου για τοπική υποτροπή ή για εντόπιση απομακρυσμένων μεταστάσεων.    

 

 

 

 

Google+