Tηλ. Eπικοινωνίας : 6944331129 & 6974442281

ΘΡΟΜΒΟΦΛΕΒΙΤΙΔΑ – ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ

Προδιαθεσικοί παράγοντες της φλεβικής θρόμβωσης είναι οι κιρσοί, η παχυσαρκία, η ακινησία, τα τραύματα, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ο καρκίνος (πνεύμονας, παγκρέατος, στομάχου και ωοθηκών), η καρδιακή ανεπάρκεια. Γενεσιουργός αιτία είναι η αλλοίωση των τοιχωμάτων των αγγείων, η διαταραχή παραγόντων πήξεως και η βραδύα ροή ή στάση του αίματος. Ο μικρός αρχικός κόμβος (πυρήνας) είναι το σημείο που προσκολλάται στέρεα στο φλεβικό τοίχωμα. Ο υπόλοιπος ΄΄νήχεται΄΄ μεσα στην φλέβα μπορεί να αποσπαστεί τμήμα του με κεντρική κατεύθυνση φτάνει στους πνεύμονες για να δημιουργήσει απόφραξη δηλαδή την πνευμονική εμβολή.

Ο αρχικός θρόμβος μέσα σε 24-48 ώρες αν δεν διαλυθεί προκαλεί φλεγμονώδη (άσηπτο) αντίδραση στο φλεβικό τοίχωμα δηλαδή θρομβοφλεβίτιδα δηλ. διακοπή της ροής του αίματος και θορυβώδη κλινική εικόνα με οίδημα, άλγος και αύξηση της θερμοκρασίας των κάτω άκρων  και γενική κακουχία.

Η διάγνωση γίνεται με TRIPLEX  των φλεβών των κάτω άκρων και η θεραπεία με ηπαρική χαμηλού μοριακού βάρους και άλλα αιμοπεταλικα φάρμακα και συνεχής παρακολούθηση των αρρώστων για αποφυγή του  θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ

Η πνευμονική εμβολή αποτελεί συχνά και επικύνδυνη νοσολογική οντότητα αλλά η συχνότητα της στην στην κλινική πράξη δεν είναι γνωστή επειδή πολλλα περιστατικά παίρνουν αδιάγνωστα ανεξάρτητα από την καλή ή κακή έκβασή τους. Στηριζόμενοι στα κλινικά κριτηρια για διάγνωση, δηλαδη στα κυρίαρχα συμπτώματα(δύσπνοια, αιμόπτυσή, πλευριτικό πόνο κτλ ) είναι βέβαιο ότι θα διαγνώσουμε το 30 – 40 % των περιστατικών.

Η διάγνωση σήμερα με την αξονική τομογραφία των πνευμόνικων αρτηριών εμφανής και εύκολη  για τούτο και ο θεράπων Ιατρός  δεν πρέπει να διστάσει να την κάνει από απλης ύπαρξης και αμβηχρών ενδείξεων.

Η θεραπεία που ακολουθείτε απο τον Αγγειοχειρουργό ακολουθείται με αιμοπεταλικά φάρμακα, εξαρτόμενα βεβαίως από την βαρύτητα της καταστάσεως. Για ορισμένα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε θάλαμο ή ΜΕΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google+